Hoe verwijder ik gemakkelijk een teek

geplaatst in: Geen categorie | 0

Teken zijn spinachtige parasieten (8 potig) die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de hond voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.

Waar zitten de teken op de hond?
Teken hebben voorkeursplaatsen voor nek, oren, kop en poten, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.

Hoe groot is een teek?

teek-op-grote

 

 

 

 

 

 

 

 

Een teek kan heel klein zijn (1 mm) tot heel groot (1 cm). Er zijn diverse stadia in de levenscyclus van de teek. De Volwassen vrouwtjes teek legt eieren. De eieren komen uit en worden larven (6 potig), na een bloedmaaltijd gaan deze over in een nymfe (8 potig). Zodra de nymfe een bloedmaaltijd heeft gehad ontstaat de volwassen teek (8 potig).

Alleen de volwassen teken kunnen gigantisch opzwellen nadat ze gegeten hebben.
Hoe moet de teek verwijderd worden?
De teek kan makkelijk verwijderd worden met een speciaal tangetje, bv een ticklasso

tekenlasso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op: draai de teek er rustig en voorzichtig uit. Dan komen de monddelen los uit de huid. Indien u te hard trekt dan trekt u het lichaam van de kop af en blijft de kop vastzitten in de huid. Hierop kan een ontsteking ontstaan.

Gebruik géén alcohol als u de teek gaat verwijderen. De teek kan dan juist overgeven en ziekmakende stoffen overbrengen in het bloed.

Laat een reactie achter